Mange år etter at den siste LaserDisc-plate og spiller ble produsert (i 1999) ble «The First Norwegian LaserDisc Convention» arrangert hos AV Shop på Alnabru i Oslo, lørdag 12. september 2015.
Det finnes fortsatt hundrevis av filmer og musikkvideo og konsertopptak som ennå ikke har sett dagens lys på verken DVD eller Blu-ray Disc. Dermed er formatet også relevant filmhistorisk. Og det er ikke minst viktig. Med LaserDisc fikk filmsamlerne for første gang oppleve det som nå er dagligdags: kommentarspor eller alternative lydspor (f.eks. med kun musikken), trailere av filmer, dokumentar, og ikke minst – spesialutgaver med forsseggjorte omslag og mye ekstramateriale.
LaserDisc (LD) er et hjemmevideoformat som først ble lansert så tidlig som i 1978 i USA, da under navnet MCA DiscoVision eller DiscoVision.
Mer informasjon hos Wikipedia.
Nostalgifaktoren var høy da et tjuetalls videosamlere samlet seg i Oslo til den aller første «The First Norwegian LaserDisc Convention».
Arrangementet fant sted i en av Norges råeste «hjemmekinoer», hos AV Shop på Alnabru i Oslo, lørdag 12. september 2015.
Det kom folk langsveis fra. Både Trondheim og Töcksfors i Sverige.
Gjennom aktivitet på Facebook – og reklame via herværende nettsted og vårt magasin, KINOMAGASINET – ble arrangementet markedsført.
Noe lignende har åpenbart ikke skjedd noen steder, i dette smale filmsamlermiljøet, da selv responsen fra amerikanske samlere var unison: «Dette må VI også gjøre».
RETROSTEMNING
Primus motor Lars Johnsrud og arrangementskomiteen bestående av Eivind Fjeld Schjerven, Per Aune, Torbjørn Brænde Kvenseth og Tor Aarnes Sæther hadde sørget for at lokalene hos AV Shop var dekorert med en utstilling av gamle LaserDisc-spillere, behørig merket.
Det var også store esker fylt av godbiter for salg, som deltakerne hadde tatt med seg.
To filmer ble også vist i løpet av dagen. Først James Camerons True Lies (1993), som fortsatt ikke er utgitt på Blu-ray, og senere Robinson Crusoe on Mars (1964).
De ble avspilt fra det som regnes som en av verdens beste LaserDisc-spillere, HLD-X9.
Og bildet? Hos AV SHOP finnes en av de første hjemmebaserte laserprojektorene som sørger for det aller beste i bildekvalitet, en Epson EH-LS10000 Laser Projektor 4K, til den nette sum av 64.999,–
«FORNYET FASCINASJON»
Så hvordan ble det da å se det gamle LaserDisc-mediet fremvist på en slik måte?
Eivind Fjeld Schjerven forteller at det å se LaserDisc via en slik projektor gir ham en «fornyet fascinasjon for mediet».
– Det å se hvor bra LaserDisc kan se ut i 2015, med en så god projektor, er interessant. LD kan langt overgå DVD-kvalitet vil jeg si. Den analoge delen er sterkere på LD enn de digitale mediene DVD og BD. Og lyden var velprodusert! DTS og AC-3 konkurrerer etter mitt skjønn med dagens HD-mastre. Sitter man på avstand, blir det bra, men man skal ikke sitte oppe i skjermen, forteller Eivind. Som koste seg på «Laser Convention».
– Nå kjøper jeg det jeg ikke hadde råd til den gangen på 90-tallet!
Eivind Fjeld Schjerven (35) var nemlig ikke gamle karen da LaserDisc «rådet grunnen» på 90-tallet, med utsalg hos Akers Mic og diverse postordrefirmaer. De ordinære videobutikkene hadde aldri LaserDisc, med unntak av Video Nova, og det ble ikke utgitt noen filmer på formatet via ordinære norske distributører.
«HIPT IGJEN!»
En av landets store LaserDisc-entusiaster heter Per Aune og er til daglig drosjeeier basert i Trondheim. Aune medvirket også i sin tid til at noen sjeldne filmer ble utgitt på LaserDisc i USA.
– Hva er det med LaserDisc som fortsatt gjør formatet så spesielt?
– Det er omslagene som fascinerer. Man kan direkte sammenligne det med LP-er. Det er vakkert, stort og fint! Den skinnende platen er magisk den dag i dag. Interessen for LaserDisc har vært «dødt» i mange år, men nå er den på vei opp. Også for VHS, faktisk. Det meste er å få tak i nå. Så har det å samle på gamle videoformater blitt litt hipt igjen.
Lars Johnsrud poengterer at alle på samlingen er filminteresserte.
– Alle her har en felles interesse for film. Så er det fascinasjonen for formatet. LaserDisc er og blir noe for seg selv. Ingen vil samle på DVD eller være fascinert av det på samme måte, hevder Johnsrud.
RSS