Under CinemaCon, kinobransjens fagmesse, i Las Vegas i april sto diskusjonen om vinduene mellom lanseringskanalene på agendaen.
Både studioer og kinoeiere virket enige om at vinduene må endres, men at det kun kan skje som en del av en større restrukturering av hele studio-kinoeier-forholdet.
«Vinduet» er begrepet for metodikken med å lansere først en film på kino, så video/VOD, deretter betal-TV og gratis TV senere.
– Jeg vet ikke hva svaret er, sa styreformann Adam Fogelson fra Comcast Corp.’s Universal Pictures. – Men jeg vet at hvis vi ikke eksperimenterer så vil vi få et businessproblem som påvirker oss alle sammen … Vi må finne en måte å få tilbake noe av den tapte omsetningen fra synkende DVD-salg, la han til, ifølge Deadline.coms rapport.
The Wall Street Journal var også tilstede på paneldebatten.
Fogelson mener at disse eksperimentene må dreie seg om Premium VOD, hvor forbrukerne kan få se filmene hjemme mens de vises på kino, mot at de betaler mye mer per filmvisning enn når filmene slippes på VOD, BD og DVD ca. tre måneder etter kinopremieren.
– Når folk snakker om at de elsker filmer, snakker de også om opplevelsen av å gå på kino. Jeg tror at hvis kinoeierne tror det så sterkt som jeg gjør, så vil det være rom … i det minste for eksperimenter, sa Fogelson.
En kinoeier på panelet var lunken til ideen. S. David Passman, som driver USAs fjerde største kinokjede, Carmike Cinemas Inc. sa han var åpen for å diskutere Premium VOD, men bekymret over hvordan det vil påvirke billettsalget. – Hvis vi ser på en helt ny modell, ikke bare en endring av dagens modell … så kan vi sammen finne en måte å øke markedet på.
Under debatten ble det foreslått et idémøte mellom kinokjedene og studioene for å diskutere måter å innføre Premium VOD på.
Gerry Lopez, sjefen for AMC Theaters (andre størst i USA), sa senere i et intervju med The Wall Street Journal at han også er villig til å diskutere Premium VOD, men da må også studioene være villig til å gi kinoeierne en bedre splitt av inntjeningen på kino, noe de ikke har ønsket å reforhandle i senere tid. – Hvis du vil forandre et element, da bør alle andre elementer også være i endring. Hvis ikke, hva slags forhandlinger er det, sa Lopez. Han medgir at det ville vært bedre om vinduet mellom kino og hjemmevideo var mer fleksibel enn dagens vanligvis 90 dager. For en film som Argo burde det vært lengre opphold mellom lanseringene, mens en flopp som Jack and the Giant Slayer gjerne kan lanseres på hjemmevideo mye tidligere, da den allerede er fjernet fra de fleste kinoene.
Bud Mayo fra kjeden Digiplex Destinations foreslo at kinoer kan selge nedlastbare filer og DVD-er.
Små forsøk med Premium VOD i USA har medført sterke protester fra kinoeiere og boikottaksjoner. I 2011 forsøkte Universal med Tower Heist, men de måtte gi opp. Kinoeierne frykter at hvis forbrukerne vet at de kan se en film hjemme tidligere enn tre måneder etter kinopremieren, så er sjansen mindre for at de vil dra på kino og se filmen.
Fogelson mener at kinoeierne ikke har så mye å være redd for og pekte på et eksempel hvor The Lion King (3D) ble vist på kinoer, mens BD/DVD-en ble lansert uken etterpå.
RSS