
«Når Film & Kino har hatt ansvaret, har organisasjonen brukt deler av midlene til å drifte Film & Kino selv.»
Det uttaler kulturminuster Thorhild Widwey (H) i et intervju med Klassekampen.
Hun sier at det er mer hensiktsmessig, ryddig og forutsigbart at Norsk filminstitutt (NFI) overtar ansvaret for Norsk kino- og filmfond, som Film & Kino har disponert. De statlige midlene består som kjent av avgift fra kinomsetning og salg av fysisk videogram.
Film & Kino på sin side har foreslått at avgiften legges ned og heller gjøres frivillig for kinoene. Kinoene vil da heller betale til sin egen bransjeorganisasjon. Film & Kino kan bli nedlagt hvis ikke dette skjer, advares det fra organisajonen.
– Hvorvidt Film & Kino klarer å opprettholde sin egen aktivitet som ren bransjeorganisasjon, er ikke grunnlaget for vår diskusjon, sier kulturministeren i intervjuet med Klassekampen.
– Film & Kino har en medlemsavgift, og det kan være mulig at organisasjonen kan henvende seg til NFI og tilby sine tjenester. Det får tiden vise, sier hun videre.
At pengene fra fondet nå skal være «plattformnøytrale» har falt kinoene tungt for brystet. Widvey sier at det ikke er en overhengende fare for at de nye plattformene får mye av pengene. Dessuten blir det 20 til 30 millioner kroner til «overs» som tidligere er brukt på å drifte Film & Kino (adm. og lønnsutgifter).
Ministeren er kritisk til hvordan organisasjonen har forvaltet pengene:
– Hvis du ser på hvordan Film & Kino har brukt pengene, har de ikke klart å leve opp til det de har blitt pålagt, blant annet når det gjelder å støtte festivaler og cinemateker. Dvd-avgiften har også gått til kino. Kino kommer til å være den viktigste plattformen til visning og formidling av film i framtida og den mest sentrale i tilskuddsordningen, heter det i Klassekampen-intervjuet.
Widvey understreker at hovedmålet med endringene er at det skal være mer hensiktsmessig, ryddig og forutsigbart at Norsk filminstitutt overtar ansvaret for fondet.
Artikkelen berører også det faktum at Kulturdepartementet har reagert på at Film & Kino har bedt om ekstrabevilginger når det viser seg at de hadde opptil hundrede millioner kroner i nettopp Norsk kino- og filmfond. Et eksempel er fra mai 2013. Da fikk Film & Kino ekstra penger.
– Inntektene til filmfondet har gått ned. Vi kuttet først en del andre oppgaver, men når inntektene har kommet ned på nivået de er nå kan vi ikke forsvare å fortsette med oppgavene uten ekstra bevilgninger, svarer direktør Guttorm Petterson i Film & Kino.
Sommeren 2015 kom med det frem at KUD gransker Film & Kinos pengebruk.
RSS