
«Film & Kino som ny bransjeorganisasjon: Hva innebærer det?» Landsmøteseminar i forbindelse med Film & Kinos landsmøte 2014. Seminaret var lagt til Radisson Blu Hotel Nydalen i Oslo, mandag 2. juni kl. 14.00–16.30.
Erik Zmuda, leder i NTL Filminstitusjoner og lokalt tillitsvalgt hos Film & Kino, tok til motmæle mot omorganiseringsprosessen i sitt innlegg på seminardagen.
– Dette har vært en altfor rask prosess, uten at vi helt forstår hastverket, innledet Zmuda med å si.
Han hevdet at det ikke har vært et massivt krav fra kommuner, bransjen selv eller departementet, om en forandring på modellen. Skal norske kommuner gi slipp på et hundre års eierskap, grunnet private aktører og nye eierskap? sa Zmuda og poengterte at videobransjen har tilført nært 70 prosent av inntektene, uten at det har medført store diskusjoner.
– De ansatte er ikke dinosaurer som ikke ønsker forandring, for enhver pris. Vi snakker om 30 mennesker som har jobb og en bygdekino, sa Zmuda videre.
Han trakk frem noen «høydepunkter» fra høringsnotatene. Noen vil legge ned bygdekinoen og videobransjen vil ikke betale avgift og vil ikke akseptere 1/6 av stemmene, men vila ha 1/3, som er fullt forståelig, sa han videre.
Zmuda kritiserte videre tidsprosessen, med innstillingen innlevert 28.11.2013 og deretter det han kalte en «usensurert høring» fra 04.12.2013. Dette bærer høringssvarene sterkt preg av, sa Zmuda.
Det utvalgets leder Peter Steen jr. kaller offentlige midler, var Zmuda uenig var nettopp offentlige midler og viste til en ESA-avgjørelse på temaet. Innkrevingen av avgift på kino og video, kalte Zmuda for en «bransjeavgift». Zmuda anmodet om at landsmøtet må avvente endringene. Det er altfor mange uavklarte faktorer, mente han. Zmuda mente at det holder med en avklaring fra lovavdelingen i Kulturdepartementet om hvem som skal styre Norsk kino- og filmfond (NKFF) i fremtiden. Han poengterte også at Film & Kinos viktigste styringsverktøy er loven om film & videogram, som styrer avgiftsmidlene, og at loven er under revidering.
– Jeg tror Film & Kinon vil stå langt sterkere med et kommunalt eierskap som nå. Med et eierskap vi såvidt kan se konturene av, med de store private kinokjedene og videobransjen, er det ikke et spørsmål om når, men om, en av de foreslåtte eierne, videobransjen, vil fjerne dagens avgift. Selve fundamentet for organisasjonen. Det er ikke betryggende for verken Film & Kino og de ansatte.
RSS