
FILMFAKTA
Norgespremiere: 18.03.2016
Originaltittel: Knight of Cups
Sjanger: Drama / Romantikk
Skuespillere: Christian Bale, Natalie Portman, Imogen Poots, Cate Blanchett, Teresa Palmer, Wes Bentley, Nick Offerman, Joe Manganiello, Joel Kinnaman, Antonio Banderas, Isabel Lucas, Nicky Whelan
Regi: Terrence Malick
Manus: Terrence Malick
Nasjonalitet: USA
Språk: Engelsk
Musikk: Hanan Townshend
Produksjonsselskap: Broad Green Pictures, Waypoint Entertainment, FilmNation Entertainment
Distribusjon: SF Norge
Produksjonsår: 2015
Aldersgrense: 9 år
Begrunnelse: Denne filmen inneholder partier med mørk stemning og enkelte faretruende situasjoner. Filmen får derfor aldersgrense 9 år.
HANDLING
Rick er en slave av Hollywood. Han er avhengig av suksess, men blir allikevel desperat av tomheten i livet sitt. Han er hjemme i en verden av illusjoner, men søker det ekte livet.
Knight of Cups har et fremragende foto- og lydarbeid, men beretningen forblir likevel for svevende og komplisert.
Knight of Cups er Terrence Malicks syvende spillefilm som regissør. Malick har allerede rundet 72 år, men grunnet flere store mellomrom i sin regissørkarriere er ikke CV-en av de lengste. Likevel har han et ettertraktet navn som assosieres med kreativitet og kvalitet, og spesielt kjent er han nok i nyere tid for sin film The Tree of Life (2011), med Brad Pitt i hovedrollen.
Malick har både regissert og skrevet manuset til sin nyeste film, og også denne oser av kvalitet, men likevel er det noe som går galt. Knight of Cups omhandler Rick (Christian Bale). Han lever i en evig berg- og dalbane mellom suksess og tomhet i Hollywood, og nettopp dette skildres i filmen.
Det eksisterer ingen lineær fortellermåte i Knight of Cups. Alt foregår i bruddstykker stokket om hverandre uten at vi aner noe særlig om hendelsenes tidsaspekter. Filmen bygger i stor grad både på allusjoner til Bibelen og tarotkort. Dette kommer enkelte ganger eksplisitt fram, og andre ganger ligger det bare og ulmer som en åpning for tolkning og større forståelse.
På denne måten bygger filmen på et konsept som jeg opprinnelig liker, nemlig det at det hele bunner ut i noe større og at en rekke elementer til slutt skal kunne flettes sammen. Men likevel klarer ikke Knight of Cups å bergta meg. Den er eksperimentell, og på den måten spennende, men Malick klarer ikke å formidle nok denne gangen. Tolkningsrommet blir for stort til at jeg klarer å skape noe system og forståelse ut i fra bruddstykkene vi får se.
Rick oppsøker en rekke kvinner i løpet av filmen, og vi forstår at dette er kvinner som han tidligere har hatt større eller mindre romantiske relasjoner med. Bale har inntatt en bedrøvelig og noe handlingslammet manns kropp med uforanderlige ansiktsminer i sin tolkning av Rick, og en slik hovedrolleinnehaver er bare med på å forsterke følelsen av forvirring. Både Ricks mange kvinner og han selv har en rekke hviskende monologer i form av voice over i filmen, og dette bikker nesten over mot det parodiske da dette har blitt gjentatt x antall ganger i løpet av filmens bortimot to timer lange spilletid.
Noe som virkelig treffer blink, og som blir denne filmens store opptur, er dens foto og lyd. Fotoarbeidet er kreativt og kunstnerisk, og nettopp med disse bildene klarer fotograf Emmanuel Lubezki å fortelle mer enn tusen ord. Følelser, stemninger og en rekke historier ligger innbakt i bildene som flimrer over lerretet, og dette er virkelig i toppklasse. Lubezki har blant annet vært fotograf for Oscar-vinnende Alejandro González Iñárritus filmer Birdman og The Revenant, og hans arbeid i Knight of Cups er med på å understreke hans dyktighet nok en gang.
Lydarbeidet er også verdt å merke seg. Realismen i Knight of Cups drukner opptil flere ganger i historien, men i lydbildet får realismen både leve og utfolde seg. Nøyaktighet er et sentralt stikkord for filmens reallyd, og i flere scener som foregår under vann blir vi vitne til sømløse og imponerende overganger.
På musikksiden blir det ekstra merkbart for oss nordmenn da Ricks desillusjonerte reiste blir tonesatt av selveste Edvard Grieg. Flere av Griegs verk, kjent fra Peer Gynt, er med i filmen, men om noen av Rick sine kvinner egentlig er en ventende Solveig eller om Ricks problem er at han er seg selv nok, forblir et mysterium.
I tillegg til Christian Bale er det også andre store navn som Cate Blanchett, Natalie Portman og Antonio Banderas, men ikke engang stjerner som disse får blomstre fullt ut i Malicks fortellermåte og stil i denne filmen.
Det hersker ingen tvil om at Knight of Cups er en film som er såpass eksperimentell at den må kunne omtales som en kunstfilm. Enkelte mener vel også at denne typer filmer deler publikum i to; det er de som skjønner den, også er det de som ikke skjønner den. Dessverre havnet jeg i den sistnevnte gruppen. Jeg vil så gjerne forstå, jeg vil så gjerne tolke og jeg vil så gjerne oppleve denne filmens historie og skuespillerstab i aksjon, men slik blir det dessverre ikke.
Hvis du synes en rekke av nåtidens filmer overforklarer, har for tydelige karakterer, fortellermåter eller konflikter, er dette helt klart en film du bør se. Knight of Cups er en film som utfordrer, og dette er spennende, men vær forberedt på at forståelsen av filmens nokså krevende språk blir avgjørende for filmopplevelsen.
Stor takk til Hamar Kino for fribillett ved visning av Knight of Cups.
RSS