Platekompaniet ble etablert i 1992, da Richard Ona, Egil Dahl og Rolf Kristian Presthus tok over den gamle CD- og fotobutikken på Grønland T-banestasjon.
Noen av endringene i 2015-2016:
Platekompaniet mener at kjeden i dag viser frem produktene på en for lik måte. I det nye Platekompaniet skal hver varegruppe vises bedre og tydeligere.
Nye produktgrupper er et element for å gjøre kjeden mer spennende for forbrukerne. Man skal bli overrasket over å finne ting man vanligvis ikke forventer å finne i en «platebutikk».
Minikonserter har vært vanlig en sjelden gang. Nå skal det bli flere av disse og mer omfattende. Man skal også ha utstillinger og aktiviteter rundt film, spill og bøker.
Det nye Platekompaniet skal bli mer spennende, nyskapende og annerledes. De tradisjonelle produktene blir mer synlige og innredning og kundeservice forbedres. Nye produkter skal gjøre det mer gøy å besøke kjeden.
Dette er noen av ambisjonene for Norges eneste faghandelskjede innenfor musikk, film og spill.
For: I en digital tidsalder er det fortsatt mange forbrukere som foretrekker fysiske produkter. Men: Det er ikke like lett som før å få det solgt i en fysisk butikk. Selv de fysiske varene kan jo nå handles digitalt.
Nå vil underholdningskjeden skaffe seg enda flere kunder. Det skal de altså gjøre ved det som i et internt notat beskrives som en drastisk endring av butikkonseptet. Samtidig satser de enda mer på nettbutikken, som i kroner og øre faktisk tilsvarer fem butikker alene.
«For folk flest»
Inne på Platekompaniets flaggskipbutikk på Oslo City vandrer det ikke så mange langsetter hylleradene denne tirsdag formiddagen. Men dette øyeblikksbildet forteller ikke hele sannheten. Her er det ofte lange køer av kunder og her selges det fysiske produkter av digitaliserte medier som film, musikk og spill. Det kan undertegnede selv bevitne, som stamgjest titt og ofte.
Her møter vi gründer og eneier Rolf Kristian Presthus. Han startet kjeden på Grønland T-banestasjon i Oslo for 22 år siden. Er det noen som vet hvem som kjøper fysiske underholdningsprodukter, er det denne stødige mannen fra Kolbotn.
– Hvis du spurte meg for noen år siden om hvem som var en standardkunde hos oss, ville jeg svar en mann på 25 år. Men ikke nå. Nå er det alt fra barn som kjøper spill, til bestemor som handler CD-er og filmer. Folk flest.
– Akkurat som de som stemmer Fremskrittspartiet, med andre ord?
– Hehe, ja, kanskje det! Kanskje det er de som handler hos oss, svarer Presthus og smiler lurt.
Stort løft
Nå står Presthus foran store investeringer i de 21 butikkene i kjeden.
Han mener resultatet blir en type butikk som ikke finnes i Europa.
– Nei, det tror jeg ikke. Dette blir noe unikt i Europa. Fnac i Frankrike er jo gode og HMV i Storbritannia har mange gode elementer. Men det vi nå gjør vår egen greie.
– Vi skal fortsette å få våre nåværende kunder inn i butikkene og prøve å fremstå så attraktive som mulig. Når folk ønsker et alternativ til digitale produkter skal vi være førstevalget med minst like godt fysisk utvalg som det kundene er vant til å finne digitalt.
Stadige endringer
Mens kjeden startet og bygde seg opp på rimelige CD-er, har endrede forbrukervaner gjort at Platekompaniet har endret produktspekteret en rekke ganger.
Kjeden er sjelden tidlig med på trendbølger, medgir eieren. De kjører «safe» og vil sikre seg at nye produkter er mer enn et blaff, før de forplikter seg. Derfor startet de med DVD – og bare i flaggskipbutikken i Oslo City – først sent i 2002. Da hadde DVD-formatet eksistert i over fem år.
– Vi startet med CD-er, la til DVD, så ble det spill, Blu-ray og bøker. Hos oss finner du den siste Star Wars-boken – ikke de siste litteraturperlene. Vi satser på et relevant populærkulturellt utvalg, relatert til det andre produkter vi holder på med. Dette er godt mottatt blant kundene våre. Vi har bøkene som den vanlige bokhandleren ikke fokuserer på.
Akkurat endringsviljen er nøkkelen til at Platekompaniet har overlevd med varer som nå ikke lenger fås hos f.eks. Spaceworld (video) eller hos nedlagte kjeder som Free Record Shop, Hysj! Hysj!, Akers Mic, Showtime og snart Video Nova. Det er Presthus overbevist om.
– Vi har forsøkt å utvikle oss fortløpende og endre oss hele tiden, mener han.
Vil forbedre kundeservicen
Innen utgangen av 2015 skal en av kjedens butikker bli den første som viser frem nytt konsept, en såkalt «pilot». Her skal den gamle platebutikken forvandles til en moderne underholdningsbutikk, i enda større grad enn hvordan butikkene i dag fremstår som.
Sannsynligvis blir det en av butikkene i Oslo-området som blir «pilot».
Et komplett redesign hører med i fornyelsen. Vi får se skisser, såkalt «moodboards». Det ser veldig moderne og tidsriktig ut, nesten minimalistisk. Presthus forsikrer at forbrukerne også skal merke forvandlingen på mange andre områder. Det dreier seg både om produktspekteret og om hvordan man kan få tak i produktene, samt at betjeningen skal bli mer kundeveiledere fremfor ekspeditører.
– Varehandelen sliter generelt med at folk ikke er like mye ute i shoppingsentrene. Dette er jo en samfunnstrend. Folk forventer at det skjer mye mer i butikkene enn å bare tilby varer. Mange bransjer synes vel at de har de morsomste produktene, men vi har jo faktisk det.
Gøy for alle?
– Så hva blir de store endringene?
– Det er flere. Vi ser for oss mye mer aktiviteter, med artister, skuespilere, nye spill som demonstreres og testes av kundene, barne- og filmfigur-opptredner, «selfie»-arrangementer med for eksempel rekvisitter fra Game of Thrones eller andre kjente TV-serier, kostymekonkurranser … Det er nesten ikke grenser for hva det kan være mulig å få til av spennende aktiviteter
Nye Platekompaniet skal ha et område i hver butikk som kan benyttes til disse og andre formål. Det kan være en utstilling med Marvel, Star Wars eller Disney, eller andre merkevarer.
– Du skal komme inn i butikkene våre og finne det som er av gøyale underholdningsprodukter – og mye du ikke visste du var på jakt etter. Vi tar med videre det vi har og presenterer det annerledes, og føyer til mer. Bøker og vinyl øker hos oss. Så er vi i gang med hodetelefoner. Vi ser også for oss platespillere og gøyale elektronikkprodukter, som enkle høyttalere, Polaroid-kamera og merchandise som klær, plakater og postere.
Nett og butikk
En annen stor varehandelstrend er «web shop in shop». Bak det fancy navnet ligger det en mer samkjøring mellom nettbutikk, fysiske butikker og muligheten til å handle der også i butikkene.
Kundene skal kunne bestille, hente og bytte på kryss av nettet og butikkene. Et søk på butikkterminalen på for eksempel «gave til dame 50 år» skal kunne gi forslag til kundene. Og man kan se for seg salg av både konsert- og kinobilletter i systemet. Alt dette ifølge et internt arbeidsdokument som Platekompaniet har gitt oss tilgang til.
– Er dere nå sikre på at dere treffer den moderne kundes tankesett?
– Ja, det er vi. Vi har foretatt noen undersøkelser og testet ut mye. Og vi bruker våre medarbeidere aktivt. Vi har 300 personer i butikk og administrasjon som er veldig opptatt av kultur og underholdning. De representerer mye av det samme som kundene.
Av andre endringsplaner ser kjeden for seg at kasseområdene skal flyttes fra bakre del av butikken og frem i midten. Lytte- og lagerfunksjon fjernes fra kassen.
– Det er viktig for oss at butikkene skal få mer egenidentitet og ikke bare være definert av produktene. Det skal skje en reell forandring i kjeden når vi nå fornyer oss, sier Rolf Kristian Presthus til.
– Trodde vinyl var et blaff
Da Platekompaniet startet opp i 1992, var det kun fokus på CD-er.
– Vi trodde ikke vinyl ville komme tilbake da det begynte å selge igjen. Vi trodde det var et blaff for et år eller to, innrømmer Rolf Kristian Presthus i Platekompaniet, som nå satser sterkt på formatet og har gitt det enda bedre plass i butikkene.
Han tror suksessen skyldes at folk synes det er gøy å ha et fysisk produkt.
– De eldre kundene kjøper vinyl, naturlig nok, men det er nå som vi får med oss studentmarkedet det virkelig begynner å ta av. Førr viste folk frem bøkene, CD-ene eller DVD-ene samlingene sine, men nå er det vinyl man viser frem. Det litt som med filmbokser. Folk er fortsatt opptatt av det. Det er en mottrend til det digitale. Noen synes det er greit å bruke det digitale som hovedkilde, mens noen vil ha noe mer, og noen synes lyd er viktig.
– Kan du se for deg at video også får vinylcomeback?
– Jeg tror DVD og Blu-ray kommer til å leve veldig lenge. Fra vårt ståsted er det slik at når flere slutter å selge disse produktene, så er det bra for oss. Da får vi det for oss selv. Men det er selvsagt ikke så bra for bransjen.
RSS